Медикаменти срещу КОВИД-19 ще бъдат изпратени на редица гръцки острови, които са популярни сред туристите, съобщиха гръцките здравни власти, цитирани от в. "Катимерини".

Медикаментите ще бъдат изпратени на островите, сред които Миконос, Милос, Патмос, за да може нуждаещите се пациенти бързо да се сдобият с необходимите лекарства за лечение на КОВИД-19. Решението е в рамките на инициативите на министерството на здравеопазването за борба срещу разпространението на коронавируса, уточнява БТА. 

Гръцкото министерство на здравеопазването се е договорило с редица фармацевтични компании да ускорят изпращането на медикаменти срещу коронавируса на островите, за да може в рамките на следващите две седмици там да бъдат получени над 10 000 опаковки от различни медикаменти. 

Препоръките на здравните експерти към всички граждани, които спадат към уязвимите групи (възрастни хора, лица с хронични заболявания), са да си направят тест при появата на първи симптоми и ако тестът е положителен, веднага да се подложат на лечение срещу КОВИД-19. 

25 560 са новозаразените с КОВИД-19 в Гърция за последните 24 часа, сочат данни на гръцките здравни власти. 19 души са загубили битката с болестта през последното денонощие.

98 души в момента са на апаратно дишане в болници.

Общият брой на заразените с КОВИД-19 в Гърция от началото на пандемията е 33 755 074. След заразяване с новия коронавирус са починали 30 349 души.

В последно време в страната се отчита тенденция на голямо увеличаване на броя на заразените с КОВИД-19. Експерти предупреждават, че в скоро време носенето на предпазни маски на закрито може отново да стане задължително в Гърция.