Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна самостоятелно провежда разследване по случая с отравянето на свои служители и на Мариана Буданова - съпругата на ръководителя на ведомството Кирил Буданов.

Това съобщава представителят на Главното разузнавателно управление Андрей Юсов в коментар за "Украинская правда".

Юсов пояснява, че в съответствие с украинското законодателство за разузнаването, контраразузнаването и оперативно-издирвателната дейност разследването на този инцидент се извършва от отдела за сигурност на Главното разузнавателно управление.

Тъй като се обмисля възможна спецоперация срещу офицери от разузнаването или семействата им, техните собствени служби се занимават с разследването.

По-нататъшните действия ще бъдат определени след задълбочено проучване на обстоятелствата около случилото се.

Очаква се след етапа на вътрешно разследване да се вземат решения за евентуално привличане на други правоохранителни органи или предаване на материалите за по-нататъшно досъдебно или съдебно производство.

Същевременно стана ясно, че екипът на Bellingcat ще проведе собствено разследване на отравянето на съпругата на началника на Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна Кирил Буданов.

Това е заявил разследващият журналист от Bellingcat Христо Грозев,  информира украинското издание "Фокус".

Грозев съобщава, че неговият екип ще разследва покушението над Мариана Буданова заедно с журналисти от руското независимо интернет издание The Insider, регистрирано в Латвия.

„С екипа на TheIns наистина провеждаме нашето разследване, но засега няма официална комуникация с Главното разузнавателно управление на Украйна“, отбелязва Грозев.

Фактът, че Bellingcat възнамерява да се включи в разследването на отравянето на съпругата на Кирил Буданов, беше споменат и от бившия шеф на украинското военно разузнаване Валерий Кондратюк

 

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук