Гугъл няма да поднови договора си за изкуствен интелект с Пентагона, твърдят източници от компанията. Решението е заради силна опозиция на служителите в технологичния гигант, съобщава BBC. Служители на Гугъл подават оставка, а хиляди други подписват протестна петиция срещу участие в проекта на Пентагон, известен като "Мейвън". Те се опасяват, че това е първата стъпка към използването на изкуствен интелект за смъртоносни цели.

Според източници от компанията, изпълнителният директор Даян Грийн съобщава на служителите, че няма да има продължение на договора, след като настоящият договор изтече следващия март.

Журналистът от "Гизмодо", Кейт Конгър коментира, че Гугъл не е отменил Проект "Мейвън" и не се изключва бъдеща работа с военните. Договорът е на стойност около 10 млн. долара, но може да помогне на компанията за по-широко сътрудничество с Пентагона. Проектът "Мейвън" предвижда  изкуственият интелект да се самообучава и да разграничава и разпознава хора и обекти от видео и заснемане с дрон.

През април близо 4 000 служители на Гугъл подписват открито писмо, в което заявяват, че чрез участието си в проекта интернет гигантът излага на риск доверието на потребителите, както и пренебрегва своята "морална и етична отговорност".