Въоръжената до зъби Калининградска област се превърнала в „най-лошия кошмар” за НАТО, пише National Interest.
 

Благодарение на географското положение на този регион Русия може нулира усилията на Алианса. Дислоцираните подразделения в Калининград имат силен изпреварващ ударен потенциал не само против съседите си Полша и Литва, но и против всеки друг член на НАТО в района.
 
Най-голяма заплаха за Алианса са разположените балистични ракети „Искандер-М” и корабите на ВМФ. Изданието твърди, че НАТО сега има малко възможности да им противостои.
 
Подразделения, въоръжени с ракетни комплекси „Искандер-М”, не веднъж са прехвърляни в Калининградска област за учения. Единствената ракетна бригада, постоянно разположена в региона, все още е снабдена с комплекса от предишно поколение „Точка-У”. Това е една от двете бригади на руските сухопътни войски, които все още не са получили на въоръжение „Искандер”.
 
На 10 февруари представителят на Пентагона Джони Майкъл призна, че разполагането в Калининградска област на ОТК „Искандер” не нарушава никакви двустранни договори между САЩ и Русия. Същевременно разполагането там на балистични ракети с малка далечина е „предизвикващ съжаление дестабилизиращ фактор, способстващ повишаване на напрежението между Русия и нейните съседи”. / БЛИЦ