И така, готово е. САЩ не чакаха дълго след Германия с техните "леопарди". Както обеща предния ден Джо Байдън, Америка ще даде на Украйна 31 танка Abrams.

Игор Коротченко, главен редактор на списание „Национална отбрана“, коментира решението Украйна да достави американски танкове, цитират го чуждите агенции: 

„Общо ще бъдат прехвърлени около 300 танка, които ще бъдат модернизирани или незабавно доставени на въоръжените сили на Украйна. Разбира се, това не е еднократен процес, той ще бъде разширен във времето поради необходимостта от обучение на украински военни специалисти. Това са глупави коментари, абсолютно безотговорни.

Намираме се в етап на много сериозна ескалация на украинската криза. И, разбира се, трябва да се разработят конкретни действия по същество, без да се декларират тези прословути „червени линии“. Постоянно ги обявявахме. Западът непрекъснато ги пресичаше. Затова всички тези твърдения за "червената линия" просто трябва да бъдат изключени, необходими са решителни действия!

Насочваме се към Карибска криза номер 2! Това е напълно очевидно. И логиката на действията на Русия трябва да изхожда от това, че по един или друг начин ще стигнем до тази втора Карибска криза. Това означава, че ядреният фактор ще излезе на преден план. Как ще се развият събитията по-нататък?

Според мен адекватен отговор е връщането във войските на тактическото ядрено оръжие от складовете на 12-то Главно управление на Министерството на отбраната. Имаме ракетни бригади, оборудвани със системи „Искандер-М“. Има кораби и подводници, оборудвани с морски крилати ракети "Калибър". Има полк МиГ-31, оборудван с комплекси "Кинжал", ядрени бойни глави от тактически клас. Трябва да имаме този арсенал под ръка. Искрено се надявам, че няма да има нужда. Но във всеки случай политическите изявления няма да имат абсолютно никакъв ефект върху НАТО. Те са загубили страха си."

Превод: БЛИЦ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук