САЩ изпратиха нова партида гаубици М777 в Украйна. За тези оръдия обаче въоръжените сили на Украйна нямат достатъчно компетентни артилеристи и за ремонт са необходими специални гаечни ключове. 

Освен това оръжията бяха предадени без цифрови системи за управление на огъня. Въпреки това експертите са сигурни, че всяко оръжие, изпратено от Запада, е опасно за Русия, пишат руски медии.

Наскоро американските морски пехотинци във военновъздушната база март в Калифорния натовариха друга партида теглени гаубици M777 на военнотранспортен самолет C-17 Globemaster III. "Три седморки", както се наричат ​​военните оръдия, са изпратени в Украйна. Доставките за въоръжените сили на Украйна на най-леките оръдия в света с калибър 155 мм започнаха тази пролет.

Американските военни приеха тези гаубици на въоръжение през 2005 г. Те вече са тествани по време на войните в Афганистан, Ирак и Сирия. Те са сравнително малки по размер. Теглото на една гаубица е само 4220 килограма, поради факта, че в дизайна е използван много титан. Това ги прави маневрени по време на битка и улеснява транспортирането на оръжието.

«Три семерки» от США. Что не так с поставками самых легких гаубиц на Украину | Изображение 1

Украинската страна използва активно американски гаубици от май тази година. Според украински офицери, цитирани от The New York Times, около дузина гаубици в две артилерийски батареи са изстреляли 1876 патрона за две седмици през май. Изданието не съобщава за точността на попадението.


Проблеми от "трите седмици"

Но не всичко е толкова добре с гаубиците. За да ги използвате ефективно, трябва да обучите и подготвите стрелците: M777 изисква пет до осем души, в зависимост от конфигурацията. Няколкостотин войници на ВСУ бяха отведени в Германия, но обучението на артилерийските екипажи продължи само седмица, като едната група войници бяха обучени да стрелят, а другата да служат на гаубица.

Освен това всички измервания на оръдието се правят в инчове, което създава допълнителни затруднения - метричната система се използва в Украйна. Също така е необходим комплект инчови ключове за обслужване. Ако инструментите бъдат загубени или унищожени по време на битката, дори незначителен ремонт на оръжието ще доведе до сериозни забавяния.

Освен това се оказа, че пристигналите в Украйна гаубици M777 нямат цифрови системи за управление на огъня. Освен това оръжията не могат да използват управляеми ракети Excalibur. Някои чуждестранни експерти смятат, че САЩ се страхуват от завземането на техните системи за командване и контрол от руските войски, пише сайтът 19fortyfive.com.

Всяко оръжие е опасно за Русия

Игор Коротченко, главен редактор на списание National Defense, обаче не е съгласен с мнението за опасенията на САЩ. В разговор с "360" той отбеляза, че американците просто увеличават пакета си с военна помощ и не искат да се разделят с наистина ценни оръжия.

«Три семерки» от США. Что не так с поставками самых легких гаубиц на Украину | Изображение 2

Но абсолютно всяко оръжие, което идва като част от западната помощ за Украйна, е негативен сценарий за Русия, подчерта експертът. Такива доставки разширяват потенциала на украинската армия и й позволяват да се противопостави и в присъствието на обучени бойни екипажи да използва ефективно тези оръжия срещу руската армия.

„За да не се реализира този сценарий в пълномащабна версия, е необходимо да се унищожи транспортната и железопътната инфраструктура на Украйна - на запад и в южната част на страната, за да се блокират всякакви железопътни доставки на оръжие. “, каза Коротченко.

Той добави, че това ще бъде най-ефективната стъпка за неутрализиране на западната помощ за Украйна. Не е ясно защо Русия все още не е предприела подобни стъпки. Може би доставките все още се смятат за не толкова мащабни или според руския Генерален щаб подходящият момент за удари все още не е дошъл.


Превод: БЛИЦ