Корпусът на иранската Революционна гвардия съобщи, че е заловил британски танкер в Ормузкия проток, предаде Би Би Си, като цитира ирански държавни медии.


Припомняме, че ден по-рано Държавната телевизия на Иран обяви, че силите на Революционната гвардия са задържали чуждестранен танкер с 12 души екипаж, обвинен в контрабанда на петрол.

Революционната гвардия уточни, че задържаният кораб е същият, който те са изтеглили на буксир в неделя, след като той е изпратил сигнал за бедствие.

Собствениците на танкера Stena Impero, пътувал за Саудитска Арабия, казват, че не са успели да се свържат с кораба и се насочват на север към Иран. Компанията твърди, че на борда има 23 служители. 

Върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменеи обяви по-рано, че страната му ще отмъсти за задържането на иранския супертанкер в Гибралтар, който беше натоварен с 2,1 млн. барела лек суров петрол за Сирия. Корабът беше задържан с помощта на британски морски пехотинци по-рано този месец край бреговете на Гибралтар.

Хаменеи нарече задържането на кораба "пиратство".

САЩ са били информирани за случая. Очаква се Вашингтон и Лондон да обсъдят инцидента. 

Задържането на кораба идва и в контекста на изостреното напрежение между САЩ и Иран във връзка с разпадането на ядреното споразумение от 2015 г., сключено между Техеран и световните сили.