Американският президент Доналд Тръмп заяви, че Съединените щати са унищожили ирански дрон в Ормузкия проток, съобщават световните медии.

Причината за това решение е, че летателният апарат се е приближил на 1000 ярда (малко над 900 метра) от кораба и не е обърнал внимание на предупрежденията да се оттегли.

"Това е последното от редица провокативни и враждебни действия от страна на Иран срещу кораби, действащи в международни води", подчерта Тръмп, посочвайки, че САЩ си запазва правото да защитава интересите си.

Американският президент призова другите държави да осъдят "опитите на Иран да наруши свободата на корабоплаването и глобалната търговия".

По данни на говорителя на Пентагона Джонатан Хофман американски военен кораб Боксер е бил в протока около 10.00 часа местно време, когато дронът се е приближил опасно близо.

Бяха предприети отбранителни действия срещу дрона, за да се осигури безопасността на кораба и екипажа му, обясни Хофман.

Унищожаването на иранския дрон става дни, след като Иран задържа танкер с 12-членен екипаж на ОАЕ в Ормузкия проток заради подозрения, че плавателният съд се е опитал да пренесе един милион литра петрол.