Един от главните проблеми, пред които е изправен днес балканският регион, е връщането в страните им на лицата, които се биха в редовете на джихадистката група Ислямска държава в Сирия и Ирак. Това заяви представител на НАТО, отговарящ за Балканите, за белградския вестник "Блиц".

Тези хора са обучени да воюват и са радикализирани. Освен това съществува и проблемът с търговията с хора, наркотици и оръжие, каза неназованият представител за медията.

Той посочи, че единственият начин за справяне с тези проблеми е засилването на сътрудничеството между полициите и разузнавателните служби на страните от Западните Балкани, което според него не е на нивото на европейските страни.

Според него НАТО трябва да бъде важен фактор на Балканите, където от 90-те години на миналия век "имаше доста тежки събития".

Западните Балкани са от ключово значение за НАТО, това е ясно. Сътрудничим отлично с Белград, където имаме и представителство, както и с Македония, която има силно желание да стане част от алианса. Радвам се, че кризата там приключи и изцяло подкрепяме демократичното правителство на Македония, заяви неназованият събеседник на белградския вестник.

По думите му сътрудничеството на Сърбия с НАТО е "далече по-голямо, отколкото с Русия". Той добави, че военният неутралитет не подразбира неактивност в усилията за запазване на мира и стабилността.

Във връзка с Косово представителят на НАТО каза за "Блиц", че макар не всички страни от алианса да признават косовската независимост, все пак са съгласни, че "Косово трябва да бъде сигурен район, който няма да заплашва мира на Балканите".