Според доклад на Института за изследване на войната в САЩ (ISW) контраатаките на украинските отбранителни сили по фронтовата линия принуждават руснаците да прехвърлят части от Донецкото направление в Харковското, предава УНИАН.

"На 16 юни руски източници публикуваха кадри с геолокация, за които се твърди, че показват как руските сили отблъскват украинска контраатака северозападно от Глубоке.

Руски военни командири твърдят, че украинските войски са предприели механизирани контраатаки в района на Глубоке и са контраатакували откъм Тихий и в района на Завода за агрегати в района на Волчанск (североизточно от Харков)", се посочва в доклада.

В същото време руските войски продължават настъпателните операции северно от Харков в района на Липци и североизточно от Харков в близост до центъра на Волчанск и Волчанскхуторив.

Според ISW на 17 юни полковник Юрий Повх, говорител на Харковската група войски, е заявил, че руските войски са прехвърлили части от 155-а отделна бригада морска пехота и 18-а моторизирана пехотна дивизия в района на Липци, за да заменят частите, които са загубили боеспособността си.

Повх допълва, че приблизително от 12-13 юни руските войски разполагат допълнителни военни части, включително 138-а отделна мотострелкова бригада, за да ги подкрепят в сектора на Волчанск.

"Съобщенията за появата на тези части в района на Волчанск сочат възможно пребазиране от донецкото направление в харковското направление с цел укрепване на руската групировка в Харковска област", се посочва в изявлението.

Ситуация на Донецкото направление

В същото време руските войски са напреднали западно от Раздоливка, което се потвърждава от геолокационни кадри от 17 юни, пише ISW.

Освен това се отбелязва, че наскоро руските сили са напреднали в посока на Часов Яр. "Геолокационни кадри, публикувани на 17 юни, показват, че руските сили наскоро са напреднали югозападно от Клещеевка (югоизточно от Часов Яр)...

Допълнителни геолокационни кадри, публикувани на 12 юни, показват, че руските сили са напреднали западно от Калиновка (северно от Часов Яр), вероятно през последната седмица", посочва ISW.

Съобщава се също, че руските войски са напреднали западно от Авдеевка. Геолокационни кадри, публикувани на 16 и 17 юни, показват, че руските войски са напреднали южно от Сокол (северозападно от Авдеевка) и са направили малък напредък северно от Уманске (западно от Авдеевка), посочва ISW.