Имало едно време във водите, недалеч от бреговете на Сицилия, един остров, наречен Фердинандея. Той е разположен точно там, където Средиземно море се стеснява между Сицилия и Тунис – идеалната точка за военноморските сили, които желаят да контролират трафика във водоема.

Веднага след като островът е открит, за правото на владението му избухва спор между четири могъщи народа, но той не продължава дълго. По-малко от шест месеца по-късно островът изчезва в морето.

Днес, почти двеста години по-късно, същата териториална разправия е на път да започне отново, откакто Фердинандея се издига сантиметър по сантиметър към повърхността, пише Amusing Planet.

Историята на острова започва през юли 1831 г. Стартира със серия от трусове и остър мирис на сяра. Ясно е, че някъде изригва вулкан, което не е необичайно. Сицилия се намира във вулканичен район и обитателите й са свикнали на големи и малки изригвания. Но се оказва, че никъде на острова не е регистрирана вулканична дейност.

Няколко дни по-късно голям вълнист стълб от дим се издига от морето. Местните смятат, че идва от кораб, обхванат от пожар, но когато се отправят към местопроизшествието, се оказва, че има само бълбукаща вода и мъртва риба. Така, две седмици след първата поява на миризмата на сяра, появата на нов остров е потвърдена.

През следващите месеци парчето земя започва да расте и вече се вижда от брега на Сицилия. Вулканът обаче все още е активен и бълва лава и гореща пепел. В крайна сметка островът достига височина от 63 м и обиколка от 4.8 км. Върху него се образуват две малки езерца, по-голямото от които е с 20 метра в диаметър и 2 метра дълбочина.

Парчето земя се оказва с тактическо местоположение - в близост до най-големите корабни пътища през Средиземно море. Всеки народ, който има военноморско присъствие в района, разбира, че онзи, който владее острова, ще бъде в състояние да контролира търговския и военния трафик.

Първите, които предявяват права над него, са британците, които изпращат военен кораб. Наричат го остров Греъм. Кралят на Сицилия - Фердинанд II, смятайки това за навлизане в сицилиански води, също изпраща военни на острова, кръщавайки го на себе си – Фердинандея.

Испанците също проявяват интерес. Последни на сцената се появяват французите, които наричат острова Ил Джулия, защото се появява за първи път през юли.

В продължение на пет месеца конфликтът бушува, като народите воюват в пресата и по дипломатически път. Туристите са заинтригувани и се стичат на тълпи да видят острова. Французите дори обявяват план за изграждане на ваканционно селище от най-висока класа на неговите плажове. Никой обаче не обръща внимание, че парчето земя потъва бавно обратно в морето.

Вулканичният материал, от който се е образувал островът, е толкова фрагментиран и мек, че не може да издържи на въздействието на морските вълни. Веднага след като изригването спира, морето го разрушава. До 17 декември 1831 г. островът изчезва под вълните, а териториалният спор приключва по мирен начин.


Това не е единственият път, в който остров се появява в този участък от морето. Смята се, че за първи път това се случва по време на Първата пуническа война, през 3-ти век преди новата ера. Оттогава той се появява и изчезва четири или пет пъти.

Той прави кратка поява отново през 1863 г., причинена от изригване, преди да потъне обратно в морето. Оттогава Фердинандея, или остров Греъм, се намира на 8 метра под морското равнище. Корабите, пътуващи в района, го избягват, но въпреки това той е скрита заплаха за незапознатите с тези води.

През 1987 г. американски пилот, носещ бомби за Либия, решава, че това е вражеска подводница и го бомбардира.

През 2000 г. възобновена сеизмична активност около острова кара вулканолозите да спекулират, че той може отново да се появи над водата. За да се предотвратят всякакви разногласия, Италия действа бързо и изпраща екип от водолази да поставят флага й на земята, която все още е скрита под водата.

Сложена е и мраморна плоча с надпис "Това парче земя, известно като Фердинандея, бе и винаги трябва да принадлежи на сицилианските хора". Тя е унищожена след няколко месеца, но не е ясно дали това е дело на морето или на вандали.

Ако островът се появи отново в близко бъдеще, е малко вероятно за него да избухне териториален спор. Днес той няма същото стратегическо значение, каквото е имал през 1831 г. Освен това, по международните правила, ще принадлежи на Италия.

Източник: Profit.bg.