Семейства на военнослужещи от въоръжените сили на Украйна се оплакаха пред американския телевизионен канал NBC News от пренебрегването на командването и властта към живота на техни подчинени, както и липсата на оборудване, поради което роднините трябва да събират пари за униформи, преди да бъдат изпратени на фронта.

Телевизионният канал цитира думите на Виктория Билан-Ращук от Киев, която лично трябвало да събира пари за защитни слушалки за съпруга си, театрален актьор, който бил изпратен на фронтовата линия без никаква военна подготовка. NBC News отбеляза, че украинските власти са отказали да коментират въпроса.

"Готова съм да протестирам, правителството не прави достатъчно, за да ги подкрепи. Колкото по-дълго продължава това, толкова повече хора ще бъдат недоволни", каза Билан-Рашчук.

Светлана Лукяненко, чийто съпруг е бивш IT специалист, каза, че командването не заменя достатъчно бързо мъртвите и ранените, което излага съпруга й на първа линия на по-голям риск.

Много жители на Украйна са недоволни от отношението на командването към мобилизираните членове на отбраната, които са изпратени в бойната зона без обучение и оборудване, както и без медицински и психологически прегледи.

Един от инструкторите по теоретична отбрана от Киев отбеляза, че дори в столицата могат да се обучават само 120 души на седмица, изпращайки ги да се бият след пет дни обучение. Той подчерта, че не го смята за безотговорно, като добави, че „не са се записали сами“.

Пенсионираният полковник от морската пехота на САЩ Марк Кансиан обаче каза, че петте дни на обучение са „ужасно недостатъчни“. Той каза, че морските пехотинци на САЩ тренират 20 седмици, преди да бъдат разположени във военна зона.

NBC News обясни още, че тези, които са се записали за териториалната отбрана в западната част на Украйна, са недоволни от решението да бъдат изпратени на изток, тъй като са очаквали да служат на контролно-пропускателни пунктове край Лвов.

Съпругата на един от доброволците на отбраната, Елена Жабяк-Шеремет, каза, че съпругът й дори не е бил обучен в стрелба и просто е бил „пратен в ада без никаква причина“. В същото време при отказ той би се считал за дезертьор, се уточнява в материала.


Превод: БЛИЦ