Има съобщения за стрелба в северната част на ивицата Газа въпреки примирието между Израел и "Хамас", заяви днес израелската армия, цитирана от ДПА.

Съобщава се, че по израелски войници е бил открит огън и те отвърнали на стрелбата. Освен това общо три взривни устройства са експлодирали близо до военнослужещи на две отделни места. Това означава, че рамката на временното примирие е била "нарушена", заяви израелската армия.

Според армията няколко войници са били леко ранени. Те се намирали на места, които били съгласувани като част от споразумението за прекратяване на огъня, пише БТА. 

Палестинската ислямистка групировка "Хамас" потвърди, че е имало конфронтация с израелската армия. Групировката заяви, че Израел е нарушил примирието в северната част на ивицата Газа. Въпреки това "Хамас" подчерта, че ще продължи да се смята за обвързана със споразумението, стига и Израел също да продължи да се смята за обвързан с него. Групировката призова посредниците Катар и Египет да окажат натиск на Израел да спазва прекратяването на огъня.

Примирието влезе в сила в петък и първоначално срокът му беше до тази сутрин, отбелязва ДПА. С посредничеството на Катар и Египет обаче преговарящите се споразумяха той да бъде удължен с два дни, при същите условия.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук