Израелският спътник Eros-B на компанията ImageSat, снабден с камери за снимане на повърхности на Земята с точност до 0,7 метра, е заснел в Сирия руски балистични ракети "Искандер", съобщава NEWSru Israel.
По данни на портала Walla, спътникът е открил ракети, монтирани върху камиони на руската армия, на територията на база на сирийските ВВС в Латакия.
На свой ред сайтът Jerusalem Online съобщава, че камионите с ракетите са били скрити от спътниково наблюдение. Били открити, тъй като силните дъждове в региона миналата седмица, развалили прикритието им. В резултат на това военните били принудени да пребазират ракетите.


Съобщения в световната преса за присъствие на ракети "Искандер" в Сирия се появиха още преди четири години. Но генералният директор на "Рособоронекспорт" Александър Исайкин опроверга тези слухове.

В края на 2014 г. американското издание WorldNetDaily публикува статия, в която по данни на анонимен френски държавен чиновник се потдърждавало, че на групировката Хизбула били успешно предадени ракетни комплекси "Искандер". Тогава ливанското издание "Ал-Ахбар" написа, че в Сирия е доставена нова пратка от съвременни оръжия от Русия и други страни.

Министерството на отбраната на Русия по-рано съобщи, че в Сирия се намират руски зенитно-ракетни комплекси С-300 и С-400.

Ракетните комплекси "Искандер" са предназначени за унищожаване на такива цели като ракетни комплекси, реактивни системи за залпов огън и далекобойна артилерия, самолети и хеликоптери на летищата, командни пунктове и свързочни центрове. Далекобойността на различните модификации на "Искандер-М" достига до 500 километра.

В петък командващият руските войски в Сирия генерал-полковник Андрей Картаполов заяви, че в Сирия на основа на съвременните комплекси С-300 и С-400 е създадена единна система на ПВО, която обезпечава надеждно прикритие на обекти на суша и море. 

Превод: БЛИЦ