Орангутанката Рони от Борнео живяла шест години затворена в тъмна стая, окована с вериги. Нейната мъчителка всеки ден я бръснела, гримирала, парфюмирала и я продавала за секс на местните фермери срещу два долара.Когато представители на военнита части все пак спасили орангутанката, било разрешено на нейната "маман" да я навестява веднъж месечно. Всеки път, обаче, маймуната започвала да крещи и да буйства, щом я види.Мъчителите на Пони я отделили още като малка от майка й и в продължение на шест години се отнасяли с нея по ужасяващ начин. 

"Бях изумена, когато разбрах, че са я използвали за проституция. Сигурно съм прекалено наивна, защото никога не съм си представяла, че някой може да направи такова нещо с животно", признава активистката Лоун Нилсън.

"Фермерите идвали специално заради нашата орангутанка. Могли са да си изберат която и да е жена, но за тях това било нещо ново, затова искали да правят секс с нея", разкрива управителката на фондацията Borneo Orangutan Survival Foundation Мишел Браун. Тя разказва още, че когато на място дошъл спасителния отряд, стопаните на Пони не искали да я пуснат доброволно и дори извадили срещу полицаите мачете. Предали се едва, когато на място дошли още 35 въоръжени полицаи.

В момента Пони е преместена в резерват за орангутани, където започнала бързо да се възстановява и дори да допуска до себе си мъжки гледачи. За съжаление няма да може да бъде пусната обратно в естествената си среда, защото е била откъсната от нея като съвсем малка и няма никакво чувство за самосъхранение.

Превод БЛИЦ