Турският президент Реджеп Ердоган обмисля временно прекратяване на военните действия в Сирия заради мюсюлманския празник Курбан байрам, който започва на 12 септември, предаде БГНЕС. По въпроса вече се прави организация, а на предстоящата в неделя среща на върха на Г-20 Ердоган ще го постави на обсъждане. 
Това заяви на пресконференция в Анкара днес говорителят на президента Ибрахим Калън, който подчерта, че е недопустимо Алепо да продължава да дава невинни жертви. 

„Целта на военната операция в Сирия е сигурността на границата и ликвидиране на терористичните групировки, но в тази връзка са налице редица спекулации. „Щит на Ефрат“ няма за цел да погазва правата на кюрдите, както се внушава, а това е пропаганда в полза на терористите. Кюрдските сепаратисти планират очертаване на кантон под маската на борбата си с ДАЕШ /Ислямска държава/, но подобен ход ще задълбочи терора. Нашата операция е успешна там“, заяви Калън. 

Той допълни, че Турция няма проблем с кюрдите в Сирия, в Ирак и Иран, нито с тези в страната, проблемът е само с въоръженото крило на ПКК. Говорителят на Ердоган коментира, че светът не оценява усилията на Турция да унищожи терористите от ДАЕШ и ги омаловажава. 

„Надяваме се все пак светът да проумее това. Турция воюва с ПКК, ДАЕШ и ФЕТО едновременно. Приоритет на страната ни е борбата с тероризма, стабилна Турция означава стабилност в целия регион. Няма държава, която само би се справила с тероризма“, каза още Калън. 

По-рано днес и вътрешният министър Ефкан Ала заяви, че Турция е страната, която се бори най-ефективно с ислямските джихадисти. „В рамките на няколко години сме екстрадирали 3 790 терористи от 98 държави, 5 803 души са арестувани за участие в ДАЕШ, от тях 2 200 са чужди граждани. Само през 2016 г. 2 247 души са задържани под стража, 973 от тях са чужденци. В затвора са 865 терористи, от които 476 са от други държави. Много пъти призовавахме властите по света да не пропускат през границите си тези хора. Близо 3 млн. бежанци прие Турция, похарчени са над 15 млрд. долара, докато подкрепата от другите страни не достига дори 500 милиона. Нека те да не прехвърлят собствените си ангажименти на наш гръб“, подчерта министър Ала. 

Той отчете тези данни в отговор на въпрос по време на брифинг, свързан с разкритото от в.“Миллиет“ общежитие в центъра на Анкара за обучение на 30 деца на възраст от 7 до 17 г. за бойци на ДАЕШ, от които 25 момичета. Няма такова място в Турция, което може да бъде наречено обучителен център за терористи, увери вътрешният министър.