Законодателство, предвиждащо спешна помощ в размер на 110,5 млрд. долара, предимно за Украйна и Израел, бе блокирано вчера в Сената на американския Конгрес, предаде Ройтерс.

Законодателството бе блокирано, тъй като републиканците в Сената упражняват натиск, с който целят да прокарат по-строги мерки за контрол на имиграцията на границата на САЩ с Мексико.

Четиридесет и пет сенатори гласуваха "за", а 48 - "против", при което стана ясно, че законодателството на стойност 110,5 милиарда долара няма как да събере необходимите 60 гласа "за" в Сената, който е общо със сто места.

Сенаторите гласуваха според партийната си принадлежност, като всички републиканци гласуваха "против".

В законопроекта са предвидени 50 милиарда долара помощ за Украйна в сферата на сигурността, хуманитарна и икономическа помощ за правителството в Киев, както и 14 милиарда долара за Израел, който се сражава с палестинското ислямистко движение "Хамас" в ивицата Газа.

Републиканците заявиха, че е било от изключително значение да покажат колко са важни за по-строгата имиграционна политика и контролът на границата с Мексико.

Дори и да бъде одобрен в Сената, законопроектът ще трябва да получи одобрението и на Камарата на представителите, която е под контрола на републиканците, отбелязва Ройтерс.

Президентът на САЩ Джо Байдън призова преди това в сряда Конгреса да одобри блокирания пакет от помощ за Украйна. Искането му дойде часове преди планираното важно гласуване в Сената. 

"Конгресът трябва да поддържа нуждите на националната сигурност на Съединените щати. Честно казано, също и на нашите партньори", каза той от Белия дом.

Американският лидер каза още, че трябва да се действа преди ваканцията. Републиканците в Конгреса са готови да дадат на руския президент Владимир Путин най-големия подарък, на който може да се надява, и да изоставят нашето глобално лидерство, не само Украйна. Не можем да позволим на Путин да спечели", заяви той.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук