Президентът на Украйна Володимир Зеленски потвърди, че Русия е спечелила продължителната и кървава битка за град Бахмут. Това съобщават от Би Би Си.

На въпрос в неделя дали Украйна контролира източния украински град, Зеленски отговори: "Мисля, че не".

"Тъжно е, трагично е, но към днешна дата Бахмут е само в нашите сърца", каза той. 

По думите му градът е бил напълно разрушен. Лидерът на руската паравоенна групировка "Вагнер" Евгений Пригожин заяви във видеоклип в събота, че неговите сили са превзели града - твърдение, което украинските власти първоначално отрекоха.

По-късно прессекретарят на Зеленски заяви, че президентът не е казвал, че градът е паднал. Точният въпрос на журналист от "Ройтерс" бил "Руснаците казват, че са превзели Бахмут", а отговорът бил "Мисля, че не". "По този начин президентът отрича превземането на Бахмут", написа във Фейсбука си прессекретарят Сергей Никифоров. 

Анализатори твърдят, че Бахмут няма голяма стратегическа стойност за Москва, но превземането му е символична победа за Русия след най-дългата битка в досегашната война в Украйна.

По оценки на западни официални лица между 20 000 и 30 000 руски войници са били убити или ранени в Бахмут, докато украинските военни също са платили висока цена.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук