Полските самоходни гаубици „Краб“ с калибър 155 мм, както и други оръжия, получени от партньори, са готови за използване на фронта от Въоръжените сили на Украйна (ВСУ). Това съобщи украинският министър на отбраната Алексей Резников, цитиран от „Униан“.

„Радвам се да съобщя, че полските самоходни гаубици „Краб“ са готови за изпълнение на бойни задачи на фронта. След оръдията M777 и FH70, самоходните оръдия Ceasar и M109A3, това е 5-ти тип 155-мм артилерия, която успяхме да привлечем“, отбеляза министърът.

Резников уточни, че Министерството на отбраната вече е предоставило на ВСУ над 150 артилерийски платформи с калибър 155 мм.

По думите на министъра, запасите от снаряди от този калибър вече надвишават с 10% запасите от еднокалибрен и снаряди от съветски тип, които са били налични към 24 февруари 2022 г. Ефективността на тези снаряди е по-висока от тази на съветските модели, а оттам и разходите са по-малки.

В същото време ВСУ бяха снабдени с повече от петдесет оръдия от други значителни калибри, както и снаряди за тях, които съставляват повече от 75% от обема, който беше в началото на пълномащабната руски инвазия.

„Десетки РСЗО (реактивни системи за залпов огън) по съветски образец и десетки хиляди снаряди, стотици минохвъргачки и стотици хиляди патрони за тях засилиха нашата отбрана през този период“, каза министърът.

По-рано полският президент Анджей Дуда каза, че от началото на пълномащабната инвазия на Русия в Украйна полската страна е предоставила на въоръжените сили повече от 240 танка и почти 100 бронирани машини. Според Дуда, като цяло Полша е изпратила оръжие на стойност 2 милиарда долара.