"Русия започна да изпраща допълнителни войски в районите на Северна Сирия, контролирани от кюрдски милиции и въоръжените сили на Дамаск", предаде израелската медия нюзру.

"Прехвърлянето има за цел да сдържа Турция, която от месеци заявява, че планира военна операция срещу паравоенни формирования на кюрдите", коментира изданието.

Медията от еврейската държава, цитирайки телевизия "Ал Арабия", разказа за ситуацията в района на град Тел Рифат, на 15-на километра от турската граница. "Градът е контролиран от кюрдските сили, южно от него са разположени руски военни, а в северна посока - турски войници и членове на подкрепяни от Анкара милиции", добави нюзру.

"И преди имаше руско военно присъствие. Сега то обаче стана по-масово. Войниците и офицерите на Москва започнаха да създават контролнопропускателни пунктове и зачестиха патрулите си. На летище край Тел Рифат са били забелязани бойни самолети с опознавателни знаци на руските военновъздушни сили", добави изданието, базирано в Израел.

"Войници на Москва са пристигнали и в района на Кобане – град в Северна Сирия, контролиран от кюрдски сили", допълни цитараната медия.

"Анкара и Москва през 2019 г. подписаха споразумение, с което създадоха де милитаризирана зона в части от Северна Сирия и разположиха свои военни. По-късно руски и турски военни започнаха съвместни патрули в района", припомни нюзру.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук