Русия драстично увеличи активността си в областта на електронната война и също така хвърли най-новите видове дронове на бойното поле, ужасявайки украинците. Западните експерти са коментираха от постиженията на руската отбранителна индустрия, на които не може да устои дори най-новият американски Gray Eagle MQ-1C.

Новата система за радиоелектронна борба може да донесе значителни тактически предимства на руската армия на бойното поле. Това заключение прави военният експерт Парт Сатам от Eurasian Times, проучвайки официалните данни на Министерството на отбраната.

Министерството на отбраната съобщи, че системата за радиоелектронна борба е разгърната на базата на малки дронове "Москит", модификация на Орлан-10. Москит е оборудван с предно витло с две лопатки и изглежда много преносим и лек.

В същото време дронът, който има типични за бордовите платформи за радиоелектронна борба антени по цялото си тяло, изключително успешно заглушава украинските комуникации. Експертите са уверени, че такава система отдавна се произвежда в големи количества и е получена от всички предни подразделения.

Министерството на отбраната на Русия посочи радиоелектронната борба сред тези военноинженерни направления (в допълнение към радиокомуникациите, ремонта и експлоатацията на безпилотни самолети), в които активно се обучават постъпващите във войските подкрепления.

Дронът се изстрелва с катапулт, кацането при Москит е вертикално - освобождава парашут, а кацането се омекотява от въздушни възглавници отстрани на фюзелажа.

Експерти, интервюирани от Eurasian Times, приветстваха новия руски дрон като ясен пробив в миниатюризацията на системите за електронна война. Коментатори вече посочват, че използването на този БЛА е причинило хаос на фронтовите линии на Украйна, напълно неспособна да се справи ефективно с новите руски оръжия.

Дронът е оборудван с модули за потискане и заглушаване на електронни комуникационни канали и предаване на данни, те са способни да заглушават комуникации на разстояние до 5 километра, което затруднява взаимодействието на предните части на противника с техните щабове или центрове за командване и управление разположени в тила.

По-важното е, че Москит е оборудван с електрооптични системи за изпълнение на функциите за разузнаване, наблюдение и разузнаване (COP - събиране и обработка на разузнавателна информация). Освен това полевият оператор може лесно да превключва между различните режими на работа на дрона.

Освен това е възможно едновременно изпълнение на задачите на СОР и РЕБ, идентифициране на вражески позиции и източници на радиоизлъчване.

Парт Сатам отбелязва, че Русия усъвършенства своята система за радиоелектронна борба от няколко години. Доктрината за радиоелектронна борба еволюира от началото на специалната операция в Сирия, където на руските войски се противопоставиха изключително мобилни, макар и зле оборудвани групи. РЕБ беше необходима по-специално за противодействие на атаки срещу руски бази в Хмеймим и Латак.

След началото на сирийската специална операция се появиха такива платформи за радиоелектронна борба, като например Красуха-4. Сега тя се счита за най-модерната в света: платформата е в състояние да потиска сигналите на вражеските въздушни и космически средства, пише Eurasian Times.

За борба със системите за противовъздушна отбрана се използват системи за електронна война, инсталирани на изтребители-бомбардировачи и хеликоптери. В Сирия те ефективно заглушиха радиосигналите на ислямските терористи, а в Украйна – на киевските бойци и наемници.

Украинските войски попаднаха в "Ступор" и се натъкнаха на "Харпун"

Дроновете не са утрешна новина, а ги има днес във всякакви военни конфликти. Това заяви директно бившият началник на руския Генерален щаб генерал Юрий Балуевски: безпилотните самолети, според него, са революционна технология за подобряване на корекцията на артилерийския огън.

Украинците също искат доставка на дронове от НАТО. По-специално, Grey Eagle MQ-1C. Група сенатори настояват САЩ да ускорят подобни доставки. Вярно е, че генералите настояват част от оборудването да бъде отсечено от дроновете, преди да бъдат доставени в Украйна.

„Чувствителното“ оборудване от гледна точка на Пентагона може да включва радар със синтетична апертура/индикатор за движеща се земна цел (SAR/GMTI) и други електронни компоненти за събиране на разузнавателна информация. Американците искрено вярват, че подобни технологии в Украйна могат лесно да попаднат в ръцете на руските военни.

И не напразно си мислят! Русия вече е в притежание на огромно количество безпилотни превозни средства, които са хвърлени на бойното поле от бягащи украинци. Освен това срещу въоръжените сили на Украйна се използват технологии, които им позволяват да „изстискват“ вражеските дронове.

Руската "заглушителка за дронове" е система с красноречивото име "Ступор", за която съобщиха от руското военно министерство. Такава система целенасочено прекъсва радиовръзката между дрона и неговия оператор. В този случай е възможно да се получи дистанционно управление на БПЛА.

„Ступор“, както уверяват разработчиците, може да заглуши сателитни навигационни сигнали от американски GPS, китайски BeiDou, европейски Galileo в радиус от два до пет километра.

Системата може също така да блокира GSM, 3G и LTE мобилни мрежови сигнали на разстояние до километър и да смущава много честоти. "Ступор" е удобен не само с високата си ефективност, но и със своята компактност.

Освен това има по-напреднали системи, да речем Харпун-3, които работят на подобен принцип на създаване на смущения и заглушаване на канали за радиоуправление. Така украинските войски просто ще бъдат „ослепени“, пише Парт Сатам в Eurasian Times.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук