Канада е категорично против връщането на Русиа в Г-7. Това заяви канадският премиер Джъстин Трюдо в телефонен разговор с президента на Украйна Володимир Зеленски.

"Премиерът Трюдо изрази твърдото си убеждение, че Г-7 е общност, участниците в която трябва да споделят общи ценности като уважение към демокрацията и международното право. Премиерът потвърди несъгласието на Канада с връщането на Русия в Г-7 докато тя не прекрати агресията си в Крим и Донбас." - се казва в съобщение от кабинета на Трюдо.

Двамата държавни лидери са обсъдили срещата на Голямата седморка, която започва днес във френския Биариц и ще продължи до 26 август.

Те са били единодушни, че е важно международната общност, включително Г-7, да подкрепя Украйна в изграждането на демократична и успешна държава.

Напомняме, според информация на CNN, президентът на САЩ Доналд Тръмп и френският му колега Емануел Макрон във вторник са провели телефонен разговор, при който са постигнали съгласие да върнат Русия в Г-7 още през идната година.

Правителствата на Великобритания и Германия обаче се обявиха против това решение.

Членове на Голямата седморка са САЩ, Япония, Германия, Великобритания, Франция, Италия и Канада. Групата съществува от 1975 г.