Хиляди хора се тълпят по улиците на град Кагенфурт за погребението на крайнодесния австрийски лидер Йорг Хайдер. На опелото ще присъстват австрийският президент и канцлерът - двата политически противници на Хайдер, а церемонията ще бъде предавана на живо по националната телевизия.
 Хайдер загина при автомобилна катастрофа миналата седмица.  58-годишният политик излязъл от нощен клуб, където употребил огромно количество алкохол. Кръвните проби доказвали, че алкохолът в кръвта му е доста над разрешеното от закона, а скоростта, с която е шофирал надвишава два пъти позволената.
Йорг Хайдер е противоречива личност, известна с крайнодесните си възгледи срещу имиграцията и Европейския съюз. Той предизвика много противоречия с политическите си възгледи особено след като стана лидер на Партията на свободата през 1986. През 1991 година неговият мандат като губернатор на Каринтия беше прекъснат, след като той похвали политиката на трудова заетост в нацистка Германия. Той обаче беше преизбран отново през 1999 и 2003 година. През 2000 година ЕС наложи санкции на Австрия в знак на протест срещу ролята на партията му в управлението на страната. През 2005 Хайдер създаде Съюза за бъдеще на Австрия, който отбеляза най-добрия си резултат до момента в неотдавнашните избори, печелейки 11% от гласовете. Това беше обаче далеч под 27%, които Партията на свободата спечели под негово ръководство през 1999 година.   /БЛИЦ