Лидерът на Северна Корея Ким Чен-Ун в рамките на изказването си на пленума на Централния комитет (ЦК) на Трудовата партия на Корея (ТПК) предупреди за проблеми в снабдяването на населението с храна, съобщи в сряда телевизионният канал NHK, позовавайки се на публикация в печатния орган на комунистическата партия на КНДР Rodong Sinmun.

„Поради щетите от миналогодишния тайфун не е изпълнен планът за отглеждане на зърно, във връзка с което в момента се развива напрегната ситуация с осигуряването на храна на населението“, заяви севернокорейският лидер. Отбелязва се, че на пленума Ким Чен Ун е дал указания да се предприемат мерки за решаване на този проблем.

Освен това лидерът на КНДР подчерта, че удължаването на карантинните мерки, въведени в републиката, за да се предотврати разпространението на коронавирус, „доведе до забавяне на борбата за осигуряване на населението с дрехи, храна и жилище“, информира "Фокус".

През април, обръщайки се към участниците в конференция на партийните секретари в Пхенян, Ким Чен Ун призова хората да се готвят за „труден марш“ за подобряване на живота на населението на страната. Събитията в историята на КНДР в средата на 90-те години, когато страната е изправена пред тежка икономическа криза и огромен глад, който отне живота на, според някои източници, няколкостотин хиляди души, се нарича „труден марш“.