Пхенян проведе първото всеобхватно тактическо учение за нанасяне на симулиран ядрен контраудар. Това съобщава Корейската централна информационна агенция.

Уточнява се, че стрелбата е извършена с батерии от свръхголеми ракетни оръдия калибър 600 мм КН-25.

По време на учението бяха изстреляни снаряди от свръхголямо реактивно оръдие със симулирана ядрена бойна глава. Снарядите са поразили точно целта на остров на разстояние 352 километра - – се казва в изявление на агенцията. 

Лидерът на КНДР Ким Чен Ун, който наблюдаваше ученията, отбеляза, че тези маневри са подготвили ядрените въоръжени сили на КНДР „спешно и точно да изпълнят важната мисия за възпиране на войната и спечелване на инициативата по всяко време и във всяка ситуация".

Ученията се проведоха на фона на провокативни военни действия на враговете и се превърнаха в ясен предупредителен сигнал за тях – се подчертава в материала на KCNA.

Да припомним, че през декември миналата година Ким Чен-ун обяви необходимостта Северна Корея да ускори подготовката си за война във връзка с безпрецедентните конфронтационни стъпки, предприети от Съединените щати.

Що се отнася до Южна Корея, лидерът на КНДР открито нарече тази страна най-враждебната държава и дори призова това определение да бъде записано в конституцията на КНДР.

Нека добавим, че по-рано Северна Корея, Китай, Иран и Русия бяха наречени новата ос на злото в САЩ. Това заяви председателят на Камарата на представителите Майк Джоунс.