От 6.00 ч. тази сутрин Кипър затвори 4 от 7-те контролно-пропускателни пункта между двете части на разделения остров като част от приетите от правителството допълнителни мерки за предпазване от евентуално разпространение на коронавируса.

Затварянето на пропускателните пунктове е временно, за 7 дни, за да се осигури по-ефективен контрол, реши правителството на специалното си заседание в петък.

Мярката се предприема, въпреки че и в двете части на острова към момента няма потвърден случай на заразен с коронавирус.
Това е първото ограничаване на движението между свободните и окупираните зони, откакто през 2003 г. преминаването през разделящата ги „зелена линия” стана възможно.

Сред затворените пунктове е и този в центъра на столицата Никозия, който e най-натовареният пешеходен преход, използва се от стотици хора всекидневно и през него тече основният туристически поток.

Трите пропускателни точки, които остават отворени, от днес ще бъдат допълнително екипирани с обучен персонал, медицински сестри и линейки, за да се подобрят проверките на преминаващите, съобщи здравният министър Константинос Йоану. Днес той ще посети един от тези пунктове, за да види как се прилагат новите мерки.

Кипърският турски лидер Мустафа Акънджъ заяви, че такива едностранни решения създават паника сред хората.

Днес пред затворения преход в центъра на Никозия граждански организации на активисти за мир и обединение от двете кипърски общности свикват протест срещу решението на правителството на Кипър. Според тях то не само нарушава правата на хората и регламентите на ЕС за „зелената линия”, но и задълбочава разделението на острова.