Пекин обвини Вашингтон в безрасъдно и незаконно поведение, след като заяви, че американски разузнавателен самолет U-2 е преминал през безпилотна зона, в която са се провеждали китайски военни учения.

Китай заяви, че самолетът е навлязъл в забранено за полети пространство по време на действащи бойни учения на Северното командване на Народноосвободителната армия.

Полетът "сериозно се е намесил" във военните учения в зоната, заявиха от китайското външно министерство.

"Този ход можеше лесно да доведе до неочакван инцидент. Това е чиста провокация", каза говорителят на китайското МВнР Джао Лиджан. Според него, полетът е нарушил споразуменията за сигурността на въздушните и водни пространства между САЩ и Китай, както и нормалните международни практики.

Говорителят призова Вашингтон "незабавно да прекрати провокационното си поведение и да предприеме практически стъпки за опазването на мира и стабилността в региона".

От американските Тихоокеански въздушни сили потвърдиха, че е имало полет на U-2 в региона, но твърдят, че той не нарушавал никакви международни правила.

"Служителите на Тихоокеанските въздушни сили ще продължат да летят и оперират навсякъде, където международното право го позволява и с темпо, което ние си изберем", казват те в изявление.

Според различни източници на информация, Китай е изстрелял две ракети, включително и "убиец на самолетоносачи" в Южнокитайско море след инцидента. Този ход се разглежда като предпупреждение към Вашингтон.