В следващите 30-40 години ледената покрива над Арктика е застрашена от разтопяване, според климатологът д-р Христо Попов от СУ „Св. Климент Охридски“, цитиран от Bloomberg TV Bulgaria.

Според учения, човечеството е допринесло много за подобни ускорени процеси в природата, които неизменно ще доведат до някои сериозни катаклизми в обозримото бъдеще.

"И все пак, най-песимистичните прогнози, че ледовете ще се разтопят още към 2030 г. едва ли ще се сбъднат", смята още той.

"За разлика от леда, който е на Антарктида, морският лед е сравнително прозрачен за ултравиолетовата радиация и може да нагрява водата под нея. Също така топлината, която се пренася под този лед, може да затопля въздуха над леда. Поради това процесите, които протичат в Северния ледовит океан, са качествено различни от тези в Южното полукълбо", казва още докторът.

Човечеството ще се види принудено да се адаптира ускорено към новите условия, в които ще бъде поставено с оглед парниковите газове, които влияят по подобен начин на природните процеси.