Кметицата на Барселона Ада Колау призова сепаратистките каталонски лидери да се откажат от едностранна декларация за независимост и заяви, че обстановката на несигурност вреди на всички, предаде Франс прес. "Преди да се намери окончателно решение, може да се започне стабилен диалог и с тази цел трябва да се откажем от едностранната декларация веднъж и завинаги", заяви кметицата.
"От друга страна, трябва бъдат прекратени мерките за поставяне (на автономната област) под контрол, които централното правителство вече взе в Каталония", добави тя пред телевизия "Сеста". Испанското правителство заплашва да отнеме част от автономията на Каталония, ако регионалният премиер Карлес Пучдемон не се откаже да води областта към независимост, припомня Франс прес.

Ескалацията на напрежението през последните дни доведе и до социално напрежение, заяви Колау. "Освен това трябва да се разгледа и икономическият въпрос, защото очевидно много неща са заложени на карта", подчерта кметицата на града с население от 1,6 милиона души.

Откакто започна кризата, Барселона отбеляза спад на притока на туристи и десетки предприятия преместиха офисите си извън Каталония.

Колау заяви, че огромното мнозинство от жителите на автономната област искат диалог и край на несигурността, която вреди на всички.

"Никой не трябва да приема това като поражение или да смята, че е отстъпил прекалено много", подчерта тя. "Вярвам, че населението ще поздрави, награди и признае лидери, които са способни да направят това", каза Колау.