Въздухът над България е отровен. Отровно е отношението и на някои от най-високопоставените представители на властта към Христо Стоичков.
Камата осъди полицейското насилие в Каталония. И вместо да получи подкрепа от вицепремиерката и министър на външните работи Захариева, той бе заклеймен от нея.

"Хората от Каталония отидоха да гласуват. Без значение дали референдумът ще бъде легитимен, или не, те имаха право да гласуват. Няма извинение това, че беше заповядано да бъдат бити хората, мъже, жени, деца, баби. Европейската общност трябва да действа с твърда ръка на това, което се случи", заяви Камата.

Целият свят се възмути от кадрите, на които тежковъоръжени полицаи ритат като футболни топки възрастни хора и скубят млади момичета, все едно, че са терористи.

Какво скандално има тогава в позицията на Стоичков, който изрази открито недоволството си от кървавите сцени?

Вместо да го подкрепи, Захариева му каза: "Прекали"! Стоичков ли прекали или Мадрид, който бе осъден от Брюксел за употребата на прекомерна сила? А някои мравки започнаха да ехидничат, че Стоичков бил изгонен като почетен консул в Барселона.

Стоичков няма как да бъде изгонен от Барселона, за която продължава да е идол, нито изтрит от българската история. Успехите му се предават от поколение на поколение, ще надживеят мен, вас и много лесно ще прескочат някои от политиците ни еднодневки, които правят гаф след гаф, като този, с който признаха македонския език за официален.

Добре е Захариева да се замисли, че едва ли някои ще я разпознае някъде в Европа, докато Стоичков отдавна се е превърнал във визитна картичка на родината ни. Добър или лош, но истински!
Ивайло КРАЧУНОВ