Правителството в Берлин не възнамерява да лишава от германско гражданство екстремисти от "Ислямска държава" с двойно гражданство, които понастоящем са в плен в Сирия.

Управляващите християндемократи по-рано през седмицата настояха за нов закон, който да лиши екстремистите от германско гражданство, ако са също и граждани на друга държава. Но правителството даде ясно да се разбере, че макар подобно законодателство да е в процес на изработване, то няма да важи със задна дата за бойците, които сега са в плен.

Американският президент Доналд Тръмп призова Германия и други европейски страни да приемат завръщането на над 800 бойци от "Ислямска държава", пленени от кюрдските милиции от Сирийските демократични сили, припомня ДПА.

Около една трета от германците, заминали за Близкия изток, за да се присъединят към "Ислямска държава", имат двойно гражданство. На тези, които имат само германско гражданство, трябва да бъде разрешено да се върнат в Германия в съответствие с конституцията.

Министърът на вътрешните работи Хорст Зеехофер и министърката на правосъдието Катарина Барли са се съгласили, че преговорите за проектозакон за лишаване на бъдещи екстремисти от гражданство трябва да бъдат завършени скоро, заяви говорител на правосъдното министерство.