Шведският експеримент в борбата срещу пандемията, пълна противоположност на другите страни, е провал, твърдят неговите критици, пише
Гласове.бг.


Скандинавското кралство възприе през март прие своеобразна политика в Европа, застъпвана от главния епидемиолог в Агенцията за обществено здраве, Андерс Тегнел, “гуру”, който отхвърля всякакво ограничаване и чиито препоръки следваха точно правителството, парламентът и населението. Според него шведите трябваше да се научат да живеят с Covid-19, като запазят отворено обществото с неговите магазини, ресторанти, детски градини, училища и офиси и заложат на бариерните и хигиенни жестове и отговорността на гражданите.

Дори в пика на епидемията през април той запази този курс и доверието на политиците, защитавайки своята “дългосрочна стратегия”, въпреки острите критики, по-специално на 22-ма известни учени, които осъдиха неговата “грешна стратегия” и призоваха политическата власт “да поеме контрола”.

Залагайки на колективния имунитет за предотвратяването на втора вълна през есента, той прогнозира, че 40 процента от жителите на Стокхолм - основното огнище на заразяване в страната - трябва бъдат имунизирани. Прогноза, противоречаща на доклад на Шведската агенция за обществено здраве, който разкрива, че само 7,3 на сто от тестваните жители на столицата са развили антитела срещу вируса.

Лятното затишие, през което Швеция регистрира най-ниските нива на заразяване в Европа, подсили емблематичната фигура в борбата срещу пандемията в кралството, архитект на модел, възхваляван от чуждестранните медии. Но силното възобновяване на епидемията в края на октомври породи съмнение в спорната стратегия на Тегнел.

“Не виждаме никакво доказателство, че в момента има имунитет сред населението, което забавя разпространението на вируса”, призна той.

“Влошаваща се ситуация”

Признание за неуспех на министър-председателя Стефан Льовен, който пое нещата в свои ръце, а миналата седмица предупреди неколкократно пред пресата, че “ситуацията се влошава” и за първи път реши сам да забрани събиранията на повече от осем души, което не е препоръка на здравните власти.

“Не ходете във фитнеса, плувния басейн, библиотеката, не организирайте партита”, помоли той сънародниците си, особено младите, които от лятото са по-невнимателни.

“Виждаме, че нашите препоръки вече не се спазват толкова много, със съжаление констатира премиерът, което ни принуждава да въведем повече безпрецедентни ограничения, за да прекъснем кривата (на пандемията). Трудно е, брутално, но необходимо”, обяви миналата неделя той във второто си обръщение към нацията от март насам.

С 230 514 заразени на 25 ноември (+ 4954) и 6555 починали (+ 55, от които 5000 души над 70 г.), в Швеция (10,3 млн. жители) вече има четири пъти повече починали, отколкото сред всичките 16 млн. жители на скандинавските ѝ съседи (Дания, Финландия, Норвегия). “Ние сме на стръмен склон, който продължава да се издига”, предупреди от своя страна Тегнел във вторник по обществената телевизия SVT, призовавайки

да се “ограничат всички социални контакти”.

“Важно е да си сътрудничим, така че кривата да се изравни”, заяви той, надявайки се, че Швеция “скоро ще стигне до пика и ще последва същия сценарий, преживян в няколко европейски страни, които започнаха да отчитат спад след няколкоседмично възобновяване на епидемията”. Предпазлив, той предупреди срещу прекомерния оптимизъм.

“Мисля, че е много важно този път да не повярваме, че пандемията е приключила, само защото заразяванията намаляват. Тази болест има невероятна способност да се връща по различни начини. Не трябва да губим контрол, както казва СЗО, за да се предотврати трета вълна".