Москва е готова да обсъди с Вашингтон въпроса за размяна на затворници, заяви днес руският външен министър Сергей Лавров, предадоха Ройтерс и БТА.

"Готови сме да обсъдим тази тема, но в рамките на дипломатическия канал, за който се договориха президентите Путин и Байдън", изтъкна Лавров.

"Каналът, по който Русия и САЩ могат да обсъждат, включително размяната на пленници, е договорен от президентите на двете страни Владимир Путин и Джо Байдън по време на разговори в Женева",  каза пред журналисти и прессекретарят на руския лидер Дмитрий Песков.

Вчера руски съд осъди американската баскетболна звезда Бритни Грайнър на 9 години затвор за трафик на дрога, а президентът на САЩ Джо Байдън излезе с изявление, в което нарече осъдителната присъда на Грайнър "неприемлива" и призова Русия да освободи баскетболистката.

Осъждането на Грайнър създава предпоставка за размяна на затворници между САЩ и Русия, която да включва баскетболистката и прочутия руски търговец на оръжие Виктор Бут, който е с присъда от 25 години.

Припомняме, че разговорите между Путин и Байдън в Женева се състояха на 16 юни 2021 г. В съвместно изявление лидерите подчертаха, че страните възнамеряват да започнат всеобхватен двустранен диалог за стратегическа стабилност, който ще бъде съдържателен и енергичен.

Освен това Москва и Вашингтон възнамеряваха да започнат консултации по киберсигурността, обмена на затворници и контрола на оръжията.

На пресконференция след разговорите Путин отбеляза, че Москва и Вашингтон могат да договорят "правила на поведение" в областите на стратегическата стабилност, киберсигурността и регионалните конфликти.

Руският президент потвърди, че с Байдън са обсъдили темата за размяната на затворници и отбеляза, че „там могат да бъдат намерени определени компромиси“. Предполагаше се, че "руското външно министерство и Държавният департамент на САЩ ще работят в тази посока".