Кремъл поздрави днес шефа на "Тесла" Илон Мъск за неговото предложение за мирно споразумение, с което да се сложи край на войната в Украйна, предадоха Ройтерс и БТА.

Припомняме, че Киев разкритикува Мъск, заради предложените условия, които облагодетелстват Русия.

"Много е позитивно, че човек като Илон Мъск търси мирен изход от тази ситуация", каза пред репортери Дмитрий Песков, прессекретарят на руския президент Владимир Путин.

Скандал: Украйна побесня и хули Илон Мъск за предложения от него мирен план

Той отбеляза, че "за разлика от много професионални дипломати Мъск все още търси начини за постигане на мир". "А да бъде постигнат мир без да бъдат изпълнени условията на Русия е напълно невъзможно", подчерта Песков.

Вчера шефът на "Тесла" публикува в "Туитър" допитване по свое предложение Украйна да предаде Крим на Русия, в контролираните от Русия украински области да бъдат произведени референдуми под егидата на ООН за определяне на съдбата им и Украйна да се съгласи на неутралитет.

Към 10:30 ч. по Гринуич (13:30 ч. българско време) днес в допитването бяха гласували повече от 2,5 милиона души, като около 60 процента от тях са се обявили против неговия план, посочва Ройтерс.

"Ботове - фалшиви профили в "Туитър" – активно участват в гласуването", каза Песков, без да представи доказателства в подкрепа на своето твърдение.

Москва винаги е била отворена за прекратяване на конфликта чрез преговори, заяви говорителят на Кремъл. Той разкритикува подписания днес от Зеленски указ, в който пише, че Киев няма да преговаря директно с Путин за слагане на край на конфликта.

Киев обаче каза, че никога няма да се съгласи да се откаже от своя територия, превзета със сила, и че в окупираните територии няма как да бъдат произведени законни референдуми, тъй като много хора там са били убити или принудени да ги напуснат, отбелязва Ройтерс.

След като руският президент обяви миналата седмица анексирането от страната му на четири украински области, Украйна каза, че ще се кандидатира за членство в НАТО и че няма да преговаря с Русия, докато Путин е президент.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски отговори на предложението на Мъск със свое собствено допитване:

"Кой Илон Мъск предпочитате? Този, който подкрепя Украйна, или онзи, който подкрепя Русия?".

От своя страна, милиардерът отговори на критиките на Зеленски и го увери, че все още подкрепя Украйна:

"Продължавам да подкрепям Украйна, но съм убеден, че масивна ескалация на войната ще причини голяма вреда не само на Украйна, но и на целия свят", написа Мъск в Туитър.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук