Наронг Пхетчарадж от Тайланд бил обикновен рибар. Имал доста тежък ден и се прибирал у дома, но по пътя забеляза огромен камък. Камъкът бил с необичаен сиво-розов цвят и се намирал на самия бряг. Човекът сметнал, че той може да бъде доста ценен и в това се оказал абсолютно прав, съобщава Sun. 

Само няколко дни по-късно Наронг отишъл при специалистите, които работят в университета „Принц Сонгкла“, и им отнесъл необичайната му находка. Те от своя страна казали, че този камък е амбра, която е восъкоподобно вещество, доста твърдо. То се образува изключително в храносмилателния тракт на кашалотите и има невероятна стойност. Доста често амбрата може да се нарече плаващо злато, защото цената на един камък понякога достига 30 хиляди паунда и това е само за един килограм.

Амбрата, като правило, се използва не само в козметиката, но и в областта на парфюмерията. Много големи компании са готови да платят огромни суми пари, за да получат няколко килограма от това ценно вещество. Тайландският рибар открил амбра с тегло над 30 килограма. Тя била оценена на почти милион лири.

Наронг се надява, че ще успее да продаде амбрата достатъчно бързо и да получи много пари за нея. След това той не само ще напусне работата си, но и ще организира празник за всички селяни.

Превод: БЛИЦ