Войната в Сирия с международния тероризъм в лицето на ИД, според много експерти, приближава към логически и скорошен завършек. Нормално е участниците-победители в конфликта да очакват да получат своите дивиденти.
Най-печелившо ще е сирийското правителство, защото остава на власт, а хиляди сирийци се връщат към мирен живот.
 
За Русия и Иран победата над ИД означава стабилизиране на обстановката в региона и авторитет на международната арена. Освен това РФ „бетонира” получените две бази в Латакия и в Тартус.
 
САЩ и тяхната коалиция обаче изобщо не се надяват Башар Асад да остави тяхно присъствие на сирийска територия. Това не устройва Вашингтон и той търси други достъпни способи да получи дивиденти от участието си в конфликта.
 
На 20 юни 2017 г., според съобщение на сайта GlobalResearch САЩ според договорка с кюрдите започнали да строят голяма военна база в град Табка на река Ефрат (40 км западно от Ракка).
 
Съобщава се още, че това ще бъде пълноценна авиобаза, използвайки военното летище и всички военни обекти на Сирийската армия: щабът на базата се очертава да бъде в района на училището „Мохамед Фарес”. Това ще е третата база на САЩ на територията на Сирия. Първите две били образувани през април-май 2017 г. в Южна Сирия – селището Ет-Танф и Ез-Закфе.
 
Интернет-ресурсът SouthFront съобщи, че САЩ са сключили с кюрдите договор, позволяващ на американските военни да останат в контролираните от кюрдите райони в продължение на 10 г.
 
На свой ред САЩ ще продължат да оказват военна помощ на YPG. По информация на GlobalResearch, от 5 юни до 20 юни т.г. САЩ доставили на контролираните от кюрдите територии 130 камиона с оръжие и боеприпаси (5 юни – 60 камиона, 12 юни – 20 камиона, 16 юни – 50 камиона).
 
Същият източник съобщава, че в този период на кюрдите са доставени 12 000 щурмови пушки, 6000 ръчни картечници, 3500 картечници голям калибър, 3000 гранати за руски РПГ-7, 1000 броя противотанкови гранатомети АТ-4, 235 минохвъргачки, 100 снайперски пушки и 450 прибори за нощно виждане.
 
Според новинарското издание AldoralAlSamia „ПКК и кюрдските „Сирийски демократични сили” извършил пълна мобилизация на цялото мъжко население от 17 до 40 г. на контролираните от тях територии.
 
Като се отчита фактът, че силите на ИД в района са към своя край,подобно увеличаване на бойната мощ на контролираните от САЩ кюрдски формирования може да говори за подготовка на нова фаза на войната в Сирия. Най-вероятно след окончателното унищожаване на ИД кюрдските военизирани формирования ще започнат борба със законната сирийска власт.
 
По този начин в Близкоизточния район ще продължи управлявания хаос при пълно безразличие от международната общност.
 
Превод и редакция: БЛИЦ