Главният редактор на италианския вестник "La Stampa" Маурицио Молинари обясни защо изданието има отрицателна реакция на руската помощ към Италия.

Той каза, че страните са съюзници в борбата с коронавируса, но „споделят различни ценности и по различен начин се идентифицират“. Според него Втората световна война демонстрира значението на съюза на страните, "включително и с различни ценности".

Според Молинари, Италия „положително и благодарно” отговори на помощта от Русия, но имаше опасения „не само от италианци”, поради „възможността за присъствие на разузнавателни агенти сред военните, участващи в мисията”, пише "Поглед инфо".

Според Молинари вестникът „е писал както за факта на пристигането на помощ, така и за страховете в това отношение“.

„Всичко е в съответствие с правото на изложение на факти“, каза той.

Спомнете си, че в материалите на изданието не ставаше дума само за „разузнавачи“. И така, La Stampa пише, че 80% от оборудването, доставено от Москва, уж  няма да помогне в борбата срещу коронавирус. Според изданието по този начин руските представители "удовлетворяват политическите амбиции".

Министерството на отбраната заяви, че криейки се зад идеалите на свободата на словото и плурализма на мненията, вестникът „манипулира най-базовите русофобски фалшификати от Студената война, позовавайки се на определени „мнения “на анонимни „ високопоставени “източници.“