НАТО разполага военно оборудване по руските граници, заяви външният министър на Русия Сергей Лавров. По думите му на линията в Донбас се струпват все повече сили и оборудване, които са подкрепяни от все повече западни инструктори, съобщиха от bTV.

„Западните държави провокират антируски действия в Киев, които могат да прераснат във военни авантюри“, смята Лавров.

Той определи случващото се като пряка заплаха за сигурността на Русия. „Западът отдавна подтиква други държави към антируски начинания. Привличането на бившите съветски републики в НАТО е най-яркият пример за това“, смята Лавров.

Според Лавров Съединените щати проучват ситуацията в случай, че конфликтът в Донбас бъде разрешен със сила.


Той засегна и ситуацията в Азиатско-Тихоокеанския регион.

"В Азиатско-тихоокеанския регион, където доскоро преобладаваха положителни, конструктивни, обединяващи тенденции, тенденции за търсене на консенсус и компромис, се въвеждат схеми на открита конфронтация за сдържане на някои страни от други страни", каза руският външен министър, цитиран от Фокус.

Освен това "идеята за срещата на върха на демокрациите", насрочена за 9-10 декември, повдига въпроси, каза руският външен министър.

„Сега президентът на САЩ Джо Байдън свиква среща на върха „на демокрациите“. Абсолютно самоволно дефинира списъка от 110 държави... това повдига огромен брой въпроси, като идеята за самата среща на върха на демокрациите, която предполага... самоприсвоеното право от Вашингтон да определя кой е демократ и кой не. Защо точно демокрацията в американския смисъл трябва да се разглежда като идеалната форма на социална организация?“, каза Лавров.