Министерството на отбраната на САЩ планира да се откаже от закупуването на военно оборудване и да насочи $3,8 млрд за изграждането на мексиканската стена, съобщава Le Parisien, позовавайки се на AFP.


Както напомня изданието, създаването на бариера на американско-мексиканската граница беше едно от основните обещания на Тръмп, който реши да се бори с нелегалните мигранти от Централна Америка.

Пентагонът има намерение да се откаже от закупуването на голям брой F-35 и дронове, за да отпусне допълнителни $3,8 млрд за изграждането на стената на границата на Мексико и САЩ, пише Le Parisien.

Изданието разказва, че за мексиканската стена ще бъдат изразходвани до $2,2 млрд, които е трябвало да бъдат използвани за закупуване на оборудване за ВВС и ВМФ на САЩ: невидимите самолети F-35, ударните дронове MQ-9 Reaper, транспортните самолети Локхийд C-130 «Херкулес» и самолетите за борба с подводници Boeing P-8 Poseidon, пише "Поглед инфо".

Останалата част ще бъде покрита от средства, първоначално предназначени за американски външни операции в Афганистан, Сирия и Ирак. АФП научи за подобни планове на Пентагона, след като получи копие от бюджетните документи, внесени в Конгреса за бюджета за 2020 г.

Така от юли Министерството на отбраната ще изразходва $9,9 млрд за изграждането на стената. Френският вестник отбелязва, че бюджетът му, надхвърлящ $700 млрд годишно, се отпуска от правителството за определени програми под строгия контрол на конгреса.

Пентагонът обаче оставя $6 млрд за лична употреба, които могат да бъдат насочени към други, по-належащи програми.

Както припомня Le Parisien в заключение, през 2019 г. САЩ са изправени пред рязкото увеличаване броя на незаконно преминаващите границата с Мексико.

Повечето от нелегалните имигранти са жители на Централна Америка, които се спасяват от насилието и бедността на своите страни. През април са задържани повече от 100 хиляди мигранти, а увеличеният човешки поток доведе до кризата поради пренаселеността на центровете за настаняване и ужасните санитарни условия. През юли бе започнато дело за предполагаемо насилие над тийнейджъри.