Групировката "Ислямска държава" (ИДИЛ) потвърди смъртта на лидера си Абу Бакр ал Багдади. Това съобщават световните медии.

Групировката определи за свой водач  , уточнява Ройтерс.

БЛИЦ припомня, че Абу Бакр ал Багдади, дългогодишният водач на терористичната организация "Ислямска държава", укривал се в продължение на години, беше убит при операция под командването на САЩ в Сирия.

Багдади стана известен за света през юли 2014 г., когато произнесе проповед в джамия в Мосул точно след като силите на "Ислямска държава" бяха завзели северния иракски град и обявиха създаването на халифат.

Това беше единственото известно негово публично появяване, с оглед на това, че групировката се опитваше да създаде аура на мистерия около върховния си водач, тактика, която също така служеше добре за охраната на самопровъзгласилия се халиф, роден през 1971 г. в Самара, Ирак.

Тръмп извънредно: Току-що ликвидирахме втория човек в ИДИЛ!

За Багдади не се знае нищо до американското нахлуване в Ирак през 2003 г. - вероятно дотогава той е само местен духовник в джамия. Включва се в екстремисткото движение срещу окупацията и през 2004 г. е заловен и държан няколко месеца в центъра за задържане, известен като лагера Бука, след което е освободен.

Твърди се, че има докторска степен по ислямски изследвания от багдадски университет. През 2010 г. става водач на "Ислямска държава" в условия на хаос. Сунитската екстремистка групировка е сериозно разклатена от иракските и американските сили, а много от командирите й са убити.

Групировката е основана в навечерието на американската инвазия в Ирак от родения в Йордания екстремист Абу Мусаб аз Заркауи като местният филиал на Ал Каида. Заркауи беше ликвидиран при въздушен удар на САЩ през 2006 г.

През 2011 г. групировката, известна под името "Ислямска държава в Ирак", ръководена от Багдади предприема смъртоносна кампания на бомбени атентати след изтеглянето на американските сили от Ирак.

Същата година Багдади е обявен от САЩ за "специално обозначен глобален терорист", а за главата му е предложена награда от 10 милиона долара.

Няма почти никакви негови снимки и се твърди, че е носил маски дори когато е държал речи пред командирите си.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!