Когато луксозният британски пътнически кораб "Титаник" потъва в Атлантическия океан през април 1912 г., хиляди хора падат в студените води. Само една от спасителните лодки, избягали от потъващия кораб, се е върнала обратно, за да търси потенциални оцелели.

В тъмнината спасителите откриват млад мъж от Китай, прилепен към дървена врата, треперещ, но все още жив.

Този човек бил Фанг Ланг, един от шестте оцелели китайци от Титаник, а спасяването му ще вдъхнови известната сцена в холивудския блокбъстър "Титаник" от 1997 г.

Но тяхното чудотворно оцеляване не било краят на изпитанията им

В рамките на 24 часа след пристигането им в станцията за инспекция на имигранти на остров Елис, Ню Йорк, те били експулсирани от страната поради Закона за изключване на Китай, противоречив закон, който забранява имиграцията на китайци в САЩ.

Шестимата мъже изчезват от историята - досега. Документален филм, който току-що беше излъчен в Китай, "Шестимата", хвърля светлина върху тяхната идентичност и живот, 109 години след обреченото пътуване.

Той разкрива приказка отвъд "Титаник", история, оформена от расова дискриминация и антимиграционна политика, която придоби особен резонанс днес след неотдавнашни нападения срещу азиатци в САЩ.

Кои бяха шестимата оцелели китайци?

Мъжете са идентифицирани като Лий Бинг, Фанг Ланг, Чанг Чип, Ах Лам, Чунг Фу и Линг Хи. Смятало се, че са моряци, които се отправят към Карибите за работа.

"Като група хора заедно, те са уникално непознати", казва Артър Джоунс, британски режисьор и режисьор на "Шестимата", пред BBC. Имената на китайските оцелели бяха в списъка на пътниците на кораба, а в новинарските статии, отразяващи потъването на Титаник, за кратко са споменати.

Но за разлика от останалите оцелели от Титаник, които са получили похвали в пресата, мъжете от Китай са били пренебрегнати поради антикитайските настроения на Запад в началото на 20-ти век, според историци и изследователи.

В статия, публикувана дни след потъването, например, The Brooklyn Daily Eagle нарича китайските оцелели "същества", които са се качили в спасителните лодки и "при първите признаци на опасност" се криели под седалките.

Но изследванията на екипа за документалната продукция показват, че това твърдение е невярно. Те изграждат реплика на спасителната лодка на Титаник и установиха, че за китайците би било невъзможно да се скрият и да останат незабелязани от другите. "Мисля, че виждаме същото нещо и днес. Откриваме, че имигрантите са изкупителна жертва на пресата", казва Джоунс.

По това време други медии казват, че китайските мъже са се облекли като жени, за да имат приоритет и да се качат на спасителните лодки.

Историкът, специализирал се около Титаник, Тим Малтин казва, че няма доказателства, че оцелелите китайци са били маскирани като жени. "Това са истории, измислени от пресата и обществеността след събитието", категоричен е той.

Слуховете може да са произлезли от стигмата, свързана с много оцелели мъже от Титаник, тъй като по това време широката общественост е смятала, че жените и децата трябва да имат приоритет при спасяването.

Според Малтин китайците са се опитали да помогнат на други оцелели. Фанг Ланг, мъжът, който се вкопчва в плаваща врата, по-късно гребе на спасителната лодка, която го спасява и помога за безопасното слизане на всички от борда.

Какво им се случва след инцидента?

Изгонени от САЩ, шестимата мъже са изпратени в Куба. Скоро те намират пътя си до Великобритания, където има недостиг на моряци, тъй като много британски моряци били включени в армията по време на Първата световна война.

Чанг Чип се разболява все повече след злощастната нощ и в крайна сметка умира от пневмония през 1914 г. Той бил погребан в белязан гроб в гробище в Лондон.

Останалите работят заедно във Великобритания до 1920 г., когато страната страда от следвоенна рецесия и антиимигрантските чувства нарастват. Някои от тях се женят за британски жени и имат деца, но антиимигрантска политика ги принуждава да напуснат страната без предизвестие, оставяйки близките си зад себе си.

"И това не беше тяхната вина. Всички тези семейства наистина бяха разделени от политиката, нещо, върху което всъщност нямаха никакъв контрол", казва Джоунс.

Ах Лам е депортиран в Хонг Конг, докато Линг Хи се качва на параход, който се отправя към Калкута в Индия.

Лий Бинг емигрира в Канада, докато Фанг Ланг, след като плава между Великобритания и Хонконг в продължение на години, става гражданин на страната, която първоначално го отхвърля - САЩ.

Паралели между историята и днешния ден

Том Фонг, синът на Фанг Ланг, е роден в Милуоки, Уисконсин близо половин век след потъването на Титаник. Фамилията на семейството има различни изписвания на английски.

В продължение на десетилетия той не знае нищо за историята на баща си в "непотопяемото".

"Той  никога не е говорил за това. Поне не на мен или на майка ми", казва Фонг пред BBC.

Фанг почива през 1985 г. на 90-годишна възраст. Едва 20 години след смъртта му, Фонг научава за първи път от член на семейството, че баща му е оцелял в епичното корабокрушение. Той смята, че баща му може да е запазил оцеляването на Титаник като тайна от него поради комбинация от травма и стигма.

"Имаше много информация, че са се промъквали на лодките и се обличали като жени", казва той. "По това време са циркулирали подобни истории."

Когато изследователският екип на "Шестимата" проследява потомците на оцелелите, много от тях все още не искат да споделят историите на своите семейства поради стигмата, изпитана от тях преди век.

Израснал в Уисконсин, Фонг е свидетел на много инциденти, при които баща му е трябвало да отвърне на удара срещу расизма, включително удар от мъж, който го нарича с унизителни имена.

"Фанг Ланг беше мил джентълмен, докато не почувства, че е дискриминиран заради етническата си принадлежност“, казва Фонг.

Повече от сто години по-късно враждебността, преживяна от шестимата оцелели китайци, необичайно отеква в подпаления от пандемия антиазиатски расизъм днес.

Само в САЩ през последните месеци са регистрирани хиляди случаи на нападения - от оплюване и вербален тормоз до насилие.

Фонг избира да сподели историята на семейството си, надявайки се, че публиката ще научи за истинската история на китайските оцелели от Титаник и ще размисли за текущите събития.

"Защото, ако не познавате историята, тя ще се повтори", казва Фонг.