Един от четирите главни електропровода на контролираната от Русия Запорожка атомна електроцентрала е ремонтиран и отново захранва централата с електричество от украинската мрежа две седмици след аварията, съобщи Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), цитирана от Ройтерс.

Въпреки че шестте реактора в Запорожката АЕЦ, най-голямата атомна електроцентрала в Европа, са спрени, горивото в тях все още се нуждае от охлаждане, за да се избегне потенциално катастрофално разтопяване. Това означава, че централата се нуждае от електричество, за да изпомпва вода през ядрото на реакторите.

Електрозахранването в атомната централа беше източник на голямо безпокойство, след като последният главен електропровод бе прекъснат и след това три резервни линии, които могат да я свържат с близката електроцентрала, работеща с въглища, също бяха изключени

Това принуди централата да премине в така наречения "островен режим", където последният работещ реактор й осигуряваше енергия, въпреки че този режим не е устойчив. Резервен електропровод беше повторно свързан преди седмица, което позволи и този реактор да бъде спрян.

"С повторното свързване на главната линия вчера следобед, трите резервни електропровода отново се държат в резерв", се казва в изявление на наблюдателя на Международната агенция за атомна енергия.

"Другите три основни външни електропровода 750 kV (киловолта), които бяха изгубени по-рано по време на конфликта, остават изключени", се добавя в него.

Русия и Украйна се обвиняват взаимно за обстрела на площадката на Запорожката атомна електроцентрала (ЗАЕЦ), при които пострадаха сгради бяха прекъснати електропроводи.

"Въпреки че енергийният статус на АЕЦ се подобри през изминалата седмица - в рязък контраст със ситуацията по-рано този месец, когато всички електропроводи на един етап бяха прекъснати и централата зависеше от последния работещ реактор за жизненоважни доставки на електроенергия - общата ситуация за централата, разположена в средата на военна зона остава несигурна", казаха от МААЕ.

Припомняме, че МААЕ разпространи на 6 септември доклад за ситуацията в Украйна, включително в окупираната от Русия Запорожка атомна електроцентрала (ЗАЕЦ), където Агенцията е установила присъствие, предава Ройтерс.

МААЕ препоръча да се прекратят обстрелите на централата и във и около нея да се създаде зона за сигурност. Също така бе препоръчано извеждане на военните превозни средства от местата около ядрените реактори с оглед гарантирането на тяхната сигурност. Препоръча се също да се осигури достатъчно квалифициран персонал, който да работи спокойно и без външен натиск. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук