Лидерът на френския "Национален фронт" Марин льо Пен аплодира забраната на президента на САЩ Доналд Тръмп за недопускане на бежанци на американска територия.
Припомняме, Тръмп подписа указ в петък, с който забрани граждани на седем мюсюлмански държави да стъпват на американска земя за следващите 90 дни. Също така се спира достъпът до САЩ за всички бежанци за 120 дни. За сирийски граждани ограниченията са безсрочни.

"Това е временна мярка. Насочена е към 6 или 7 държави, държави, разбира се, които са отговорни за терористични атаки", добави тя. "Мисля, че Доналд Тръмп и разузнавателните му служби искат да приемат критерий и условия, за да се избегне потенциално влизане на терористи в САЩ, където те могат да извършат атаки, по същия начин както Франция стана жертва на атаки", поясни тя и добави, че повечето мюсюлмански държави са наложили постоянна забрана за израелски граждани.

Запитана дали ще наложи подобна забрана във Франция, тя не отговори директно, пояснявайки, че Франция трябва да бъде "много бдителна" и да подсигури границите си.

"Франция повече няма граници заради ЕС", изтъкна Марин льо Пен.

Междувременно генералният секретар на ООН Антонио Гутериш обяви, цитиран от "Гардиън", че граничните политики, основани на религия, етническа принадлежност или раса, са "срещу основните принципи и ценности, на които се базират нашите общества".
Позицията на Гутериш е ясен отговор на забраната на Доналд Тръмп САЩ да приемат бежанци.