Британската Национална служба по здравеопазване обяви, че редица болници в страната са били подложени на мащабна хакерска атака, съобщи „Евронюз“, цитиран от факти.бг. Системите в някои лечебни заведения са се сринали напълно, а спешните случаи са били пренасочени към други болници. В някои от случаите рутинни медицински интервенции са били отменени.

Медиите на Острова описват атаката като мащабна. Първо хакерите са ударили имейл мрежите, а след това и операционните системи.

Властите не смятат, че е направен пробив в базата данни с личната информация на пациентите. Има информация за кибер удари и в други страни, включително Италия, Испания и Тайван.


Първоначалната информация сочи, че атаката е извършена с т.нар. рансъмуеър - зловреден софтуер, който кодира информацията в индивидуални устройства или дори в цели мрежи.

Освен британските болници, испанският бизнес също е станал жертва на хакерски удари. Телекомуникационният гигант „Телефоника“, няколко банки и транспортни фирми са били подложени на атаката. При рансъмуеър вирусите хакерите не освобождават файловете, докато засегнатото лице на плати исканата такса.

Британски лекари разпространиха кадри в интернет на появилото се съобщение на екраните им. Хакерите искат да им бъде платено с биткойни, преди да възстановят файловете им.