Над 700 души са били задържани до момента в Русия при протести днес срещу военната мобилизация на резервисти, за да се сражават в Украйна, предаде Франс прес, като се позова на неправителствената организация "ОВД-Инфо", пише "Труд".

Демонстрациите бяха свикани в социалните мрежи от антивоенната група "Весна".

Над 1300 души са били задържани в 38 руски града при протести в сряда - деня, в който президентът Владимир Путин нареди частичната мобилизация, съобщи "ОВД-Инфо".

 

По последни данни на сайта на независимата мониторингова група днес вече са извършени най-малко 743 ареста. Най-много хора са били задържани в столицата Москва - 372, Санкт Петербург - 128, и Новосибирск - 70. Арести са били извършени в общо 32 града.

АФП съобщи за засилено полицейско присъствие в центъра на Москва. Журналист от агенцията е видял в Санкт Петербург как отвеждат трийсетина души в полицейски автобус.

 

Някои от задържаните при протестите в сряда са получили повиквателни за мобилизация в полицейските участъци, където са били отведени, отбелязва Франс прес. Агенцията се е свързала с двама от тях.

Кремъл защити тази практика, като заяви, че тя не е незаконна.

"Искам да изразя моето несъгласие с това, което става... Не искам да се бия за Путин", каза днес пред АФП 22-годишният Иля Фролов. Младият мъж носеше малък плакат с надпис "мир".

 

"Аз съм против войната и мобилизацията. Страхувам се за младите", заяви 70-годишната Наталия Дубова.

Вчера стотици хора се събраха в Москва и Санкт Петербург, за да изразят подкрепа за мобилизацията и анексирането на украинските територии, окупирани от Русия.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук