Машината на властта в САЩ успя за два месеца и половина да разбие предизборните намерения на новия президент Доналд Тръмп, каза днес руският премиер Дмитрий Медведев, цитиран от ТАСС и Канал 3.

"Веднага след като Тръмп беше избран, аз посочих, че всичко ще зависи от това колко бързо съществуващата машина на властта ще сломи предизборните му намерения. За това й бяха необходими два месеца и половина", написа Медведев на страницата си във Фейсбук.

"Със своята военна акция в Сирия администрацията на президента на САЩ доказа и своята несамостоятелност, крайната си зависимост от мнението на политическия елит във Вашингтон, който новият президент рязко разкритикува в речта си в деня на клетвата", отбеляза руският премиер.

Според него администрацията на САЩ е демонстрирала намерението си да се бори безкомпромисно срещу законната власт в Сирия вместо срещу главния враг - терористичната групировка "Ислямска държава". "При това, в рязко противоречие с нормите на международното право, без одобрение на ООН, в нарушение на собствените процедури, изискващи предварително уведомяване на Конгреса за военната операция, която не е свързана с нападение срещу САЩ, и на ръба на бойни сблъсъци с Русия", подчерта Медведев.