Заместник-ръководителят на руския Съвет за сигурност Дмитрий Медведев се е разгневил заради думите на съветника на украинския президент Михаил Подоляк, свързани с евентуално освобождаване на Крим след шест месеца. Медведен заплашва украинските политици със затвор.

"Украинските пушачи продължават да мечтаят за преки видеопредавания от Ялта и други места. Възможно е да се организира такова нещо. Директно от центъра за задържане в Крим. Въпреки че най-напредналите ще могат да се включат от Лефортово (следствен изолатор)", написа Медведев в Twitter, цитиран от "УНИАН".

На свой ред Пололяк е заявил, че руските военнопрестъпници трябва да бъдат съдени в Ялта, за да бъде принудена Русия да спазва международното право.

"Следственият изолатор в Ялта е отлично място за задържане на руски военнопрестъпници пред специален трибунал. Това, което започна в Крим, трябва и да приключи там.

- Няма друг начин да накараме клептоманите да спазват международното право освен съдебен процес на мястото, където е създадена съвременната ООН", подчертава съветникът на Зеленски в Twitter в отговор на избухването на Медведев.

Припомняме, че Михаил Подоляк е заявил, че след шест месеца временно окупираният Крим вече ще бъде освободен.

"След шест месеца ще отида на брега на Ялта, там имам любимо място, гарантирам ви, че непременно ще включа телефона там и ще си поговорим за това как Крим ще бъде свободен.

- Всички руснаци, които са откраднали нашата собственост, ще си тръгнат оттам, защото същността на руския свят е да сплашва, ограбва, убива, насилва, краде и граби", посочва украинският политик.

В същото време той отбеляза, че войната, разпалена от Русия срещу Украйна, трябва да приключи с края на руския свят.

Украинските войски подготвят щурмова група от 700 военнослужещи за атака на Запорожската атомна електроцентрала. Изявлението е направил Владимир Рогов, председател на движението "Ние сме заедно с Русия", съобщават световните издания.

"Повече от 700 бойци от Силите за специални операции на Украйна се намират в Запорожка област", казва той.

Според Рогов, тези части са обучени да форсират река Днепър, както и да извършват десанти и да завземат големи техногенни обекти.

Председателят на движението "Ние сме с Русия" заявява също, че няколко хиляди служители на атомната електроцентрала вече са получили руско гражданство, а още няколко хиляди подават молби за това в момента.

Украинският министър на отбраната Алексей Резников е заявил, че 101 жени военнослужещи са загинали досега във войната.

Както отбелязва министърът на отбраната по време на шестия женски форум, още 50 жени са обявени за изчезнали, а 100 са ранени, информира "УНИАН".

Резников е заявил още, че по време на военните действия 350 жени са били удостоени с държавни награди. Две военнослужещи са получили посмъртно званието Герой на Украйна. Това са Инна Дереусова и Катерина Ступицкая.

Министърът е добавил, че понастоящем във въоръжените сили служат 59 786 жени. В същото време 18 000 жени са цивилни служители във ВСУ.  41 000 жени служат на военни длъжности, а 5 000 се намират на фронтовата линия.

 

 

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук