15 от 20-те сътрудници на американската застрахователна компания AIG, на които са били изплатени огромни бонуси, са се съгласили напълно да ги върнат на фирмата, получила огромна финансова помощ от държавния бюджет на САЩ.
Главният прокурор на щата Ню Йорк Андрю Куомо, който разследва обстоятелствата около изплащането на премиите, заяви, че се надява да бъдат върнати около 80 милиона долара от общо 165-те милиона долара, които топмениджърите и други служители на AIG са получили като бонуси на 15 март т.г., посочва Би Би Си.
Другата половина от премиите е била изплатена извън САЩ, което означава, че американските власти нямат юрисдикция върху тях. Куомо допълни, че служители от подразделение на AIG, занимаващо се с продажба на финансови продукти, вече са върнали премиите си за 30 милиона долара. От бонусите си са се отказали 9 от 10-те топмениджъри на AIG. “Много от тях са решили да проявят инициатива, за което можем само да ги похвалим”, каза Куомо.
На 7 високопоставени мениджъри в AIG са били платени бонуси от над 3 милиона долара, а други 73 сътрудници в компанията са получили премии от над 1 милион долара.
От септември 2008 г. AIG – най-голямата застрахователна компания в САЩ, получи от държавата помощи от 170 милиарда долара. През последното тримесечие на миналата година компанията има загуби от 61,7 милиарда долара – най-големите загуби за тримесечие в американската корпоративна история. /БЛИЦ