Късно снощи се състояха тристранни преговори по видеоконферентна връзка с участието на президентите на Русия и Франция Владимир Путин и Еманюел Макрон и канцлера на Германия Ангел Меркел. Това е съобщено от пресслужбата на Кремъл, като преговорите са оценени като „делови и откровени“, информира БНР.

Германската и френската страна са подчертали необходимостта от спазването на правата на опозиционера Алексей Навални в съответствие с Европейската конвенция за правата на човека и са изразили загриженост за здравословното му състояние.

От своя страна Владимир Путин е изразил безпокойството си от провокираната от Украйна ескалация на напрежението по линията на съприкосновение в Донбас и от отказа на Киев да изпълни съгласуваните през юли миналата година в Контактната група допълнителни мерки за укрепване на примирието. 

По темата Беларус президентът Путин е отбелязал, че е недопустима външната намеса във вътрешните дела на суверенна държава. 

Тримата лидери са обсъдили общите усилия в борбата с пандемията от коронавирус, включително перспективите за регистрацията в Европейския съюз на руската ваксина „Спутник V“.

Сред другите теми на преговорите са били Сирия, Либия и ядрената сделка с Иран.