Комарите убиват около 830 000 души по света всяка година, което ги прави по-смъртоносни от всяко животно на Земята, включително и от хората. 440 хил. от тези смъртни случаи са вследствие на малария. За борба с коварната болест фондацията на Бил и Мелинда Гейтс дарява 4,1 милиона долара.

С парите ще бъдат създадени лабораторно мъжки комари, които „убиват” собствения си вид – женските, пренасящи смъртоносната малария.

Бил и Мелинда Гейтс даряват 2 млрд. долара за борба с болестта още през 2000 г., когато откриват своята фондация. Двадесет години по-късно те продължават традицията, като финансират иновативната идея за създаване на нов вид комари в лабораторни условия.

Тази седмица фондацията сключи споразумение за сътрудничество с базираната във Великобритания компания за генно инженерство Oxitec, която ще отговаря за разработването им. На пазара "продуктът" им е познат под името ''Приятелски настроени комари''.

Най-новата разработка на Oxitec ще бъде пусната в дивата природа, за да се чифтоса с естествено родени женски, пренасящи малария. По този начин мъжките ще предадат на потомството си „самоограничаващ се“ ген, който е предназначен да убие бъдещите поколения женски комари, преди да достигнат зряла възраст, когато започват да хапят и предават болести

Други щамове на "приятелски настроените" комари са използвани преди години, за да помогнат за унищожаване на вида Aedes aegypti, които пренасят Зика, Денга и Жълта треска. На определени места те намаляват дивите популации на Aedes aegypti  с около 90%.

Cъocнoвaтeлят нa Місrоѕоft пpeз пocлeднoтo дeceтилeтиe мнoгoĸpaтнo гoвopи зa yжacявaщитe eфeĸти нa виpycитe и болестите. Припомняме, че през 2015 г. Гейтс предрече избухването на пандамия, подобна на COVID-19.